Sau 1, 2023
22 Views
Komentavimas išjungtas įraše Bičių medus gaminamas iš žiedų nektaro

Bičių medus gaminamas iš žiedų nektaro

Written by

Bičių medus – saldus, tąsus skystis, bičių gaminamas iš žiedų nektaro. Nektaras saldus skystis, kurį išskiria augalų (daugiausia žiedų) nektarinės. Jis susideda iš vandens, cukraus (sacharozės), monosacharidų (gliukozės, fruktozės), dekstrinų, alkoholių (pavyzdžiui, manito), azotinių ir aromatinių junginių, mineralinių druskų, rūgščių, fermentų, vitaminų, eterinių aliejų.

Cukraus nektare būna nuo 3 iki 80%. Tai priklauso nuo augalo rūšies, klimato, paros laiko, sezono, oro drėgmės ir dirvos. Bičių medaus cheminė sudėtis yra labai sudėtinga ir įvairi. Meduje yra 18-20% vandens, 80% angliavandenių (fruktozės, gliukozės, sacharozės, maltozės, dekstrinų), 0,4% baltymų, 0,05-0,2% organinių rūgščių, fermentų (invertazės, diastazės, katalazės, lipazės, proteazės, peroksidazės ir kt.), mineralinių medžiagų (kalio, natrio, kalcio, magnio, fosforo, geležies, aliuminio, vario, mangano, švino, cinko ir kt.), vitaminų (B₁, B2, B6, C, PP, H, K, E), dažomųjų medžiagų. Įvairių rūšių medus yra specifinio skonio. Eteriniai aliejai suteikia medui malonų aromatą.

Medus pasižymi ir antibakterinėmis savybėmis.

Be to, jame yra medžiagų, saugančių, kad jis nepūtų ir nepelytų. Todėl medų turi valgyti ir sveiki, ir ligoniai. Jis didina organizmo imunobiologinį aktyvumą, gerina smegenų, kepenų audinių, širdies raumens, inkstų ir kitų organų medžiagų apykaitą.

Medus nuo seno vartojamas kaip svarbiausias vaistas peršalus. Jis geriamas su šiltu pienu (1 valgomasis šaukštas medaus stiklinei pieno), su citrinos sunka (100 gramų medaus 1 citrinai). Tinka ir krienų sunkos bei medaus mišinys (1:1). Gydantis nuo peršalimo medumi, ypač liepų, žmogus smarkiai prakaituoja, todėl rekomenduotina 2-3 dienas pagulėti lovoje.

Medus vartojamas sergant širdies ir kraujagyslių ligomis. Jis plečia vainikines kraujagysles ir gerina koronarinę kraujo apytaką. Ilgai (1-2 mėn.), kasdien suvalgant po 50 g medaus, sustiprėja organizmas, sunormalėja kraujo sudėtis, padaugėja hemoglobino, pagerėja širdies kraujagyslių tonusas.

Medaus ir daržovių sunkos mišiniu žmonės gydo hipertoniją. Ruošiant mišinį, imama stiklinė burokėlių, morkų ir krienų sunkos (nuvalytus krienus reikia 36 valandas pamirkyti vandenyje), dedama stiklinė medaus ir supilama vienos citrinos sunka. Geriama valandą prieš valgį arba po 2-3 valandų pavalgius, po valgomąjį šaukštą 2-3 kartus per dieną.

Labai naudingas medaus ir erškėtrožių antpilas.

Ruošiamas jis šitaip. Valgomasis šaukštas sausų erškėtrožių užpilamas dviem stiklinėmis karšto vandens, verdama 10 minučių, ataušinama, perkošiama ir įdedamas valgomasis šaukštas medaus. Geriama po pusę stiklinė 2-3 kartus per dieną.

Medumi gydomasi ir sergant kai kuriomis skrandžio bei žarnyno ligomis (gastritu, opalige ir kt.), nes jis skatina gyti gleivinę ir stiprina visą organizmą. Gydytojai tvirtina, kad medus sumažina sergančiųjų lėtiniu gastritu skrandžio sulčių rūgštingumą. Medų geriausia valgyti 1,5-2 valandas prieš pusryčius arba pietus ir praėjus trims valandoms po vakarienės.

Rekomenduojama valgyti ryte ir vakare po 30 g, dieną 40 g medaus, ištirpinto stiklinėje šilto virinto vandens. Kai skrandžio sultyse rūgšties trūksta, patartina medų valgyti 10 minučių prieš valgį, užgeriant šaltu vandeniu. Saltas medaus tirpalas didina skrandžio sulčių rūgštingumą, o šiltas skatina gleivių tirpumą skrandyje ir riebalų pasisavinimą.

Rumunų mokslininkai nustatė, kad medus rekomenduotinas sergantiesiems įvairiomis kepenų ligomis, ypač Botkino liga. Dar geresnių rezultatų pasiekta vartojant, medų su bičių pieneliu iš ryto.

Medų tinka vartoti ir sergant kvėpavimo organų ligomis.

Vykstant plaučių uždegiminiams procesams, rekomenduojama gerti šitokią arbatą: du valgomieji šaukštai sausų (arba 100 g šviežių) aviečių uogų užpilami stikline vandens ir 15 minučių kaitinama, atvėsinama, įdedama valgomasis šaukštas medaus. Galima vartoti česnako ir medaus mišinį.

Česnakas sutrinamas ir sumaišomas su medumi 1:1. Vartojama po 1 valgomąjį šaukštą užgeriant šaltu vandeniu. Sergant sloga, skaudant gerklę, esant trachėjos gleivinės, bronchų uždegimui, galima daryti medaus inhaliaciją. Inhaliacijai paruošiamas 30% medaus tirpalas.

Neturint namie inhaliatoriaus, galima panaudoti arbatinuką. Užvirus vandeniui, arbatinukas nukeliamas nuo ugnies, įdedama medaus ir pro popierinę tūtelę 20 minučių kvėpuojama garais. Mokslininkai nurodo, kad burnos ertmės ligos sėkmingai gydomos medumi su augalų antpilais (šalavijo, liepos, medetkos žiedų ir kt.).

Medumi gydomos žaizdos ir sunkiai gyjančios opos, dedami medaus kompresai, daromos vonios. Manoma, kad medus gerina kraujotaką, naikina puvimo bakterijas. Liaudies medicinoje opoms gydyti medus vartojamas kartu su pelkinio pūkelio, ramunėlių žiedų, eukalipto lapų ir kitų vaistažolių nuoviru.

Medus vartojamas ir nuo nemigos. Jis neerzina skrandžio gleivinės, ramina, taip pat stiprina organizmą. Vakare (1-1,5 valandos prieš miegą) žmogus, išgėręs stiklinę šilto vandens su šaukštu medaus, ramiai užmiega.

Article Categories:
Sveikata ir medicina

Comments are closed.