Bir 9, 2022
310 Views
Komentavimas išjungtas įraše Kavos šalis: Meksika

Kavos šalis: Meksika

Written by

Didžiausia Centrinėje ir Šiaurės Amerikoje Meksika driekiasi į pietus nuo JAV iki Gvatemalos ir Belizo bei nuo Ramiojo vandenyno iki Meksikos įlankos. Didžiąją šalies dalį sudaro aukštos plynaukštės, kurias supa vakarinė ir rytinė Siera Madrės kalnų grandinės. Pagrindinė žemuma yra Jukatano pusiasalis pietryčiuose. Klimatas kinta priklausomai nuo geografinės platumos ir aukščio: žemumose karštas ir drėgnas, plynaukštėse – šiltas, kalnuose – vėsus su šaltomis žiemomis.

Šiaurėje vyrauja sausringas klimatas, o toli pietuose gausiai lyja. Meksikas yra viena didžiausių pasaulio aglomeracijų, prekybos ir pramonės centras. Ketvirtadalis aktyvių Meksikos darbuotojų dirba žemės ūkyje, nors tai nerodo eksporto balanso, kuris sudaro mažiau nei 10 % viso eksporto. Iš tiesų Meksika eksportuoja didelės vertės prekes.

Meksikoje gausu naudingųjų iškasenų, įskaitant varį, cinką, šviną ir sierą, ir ji yra pirmaujanti pasaulyje sidabro gamintoja.

Ji yra viena didžiausių pasaulyje naftos gamintojų, naudojanti didžiulius naftos ir dujų išteklius Meksikos įlankoje. Naftos ir naftos chemijos pramonė vis dar yra pagrindinė, tačiau dabar gaminama daug įvairių produktų, įskaitant geležį ir plieną, motorines transporto priemones, tekstilės gaminius ir elektronines prekes. Meksika yra viena iš pagrindinių turistų iš Jungtinių Amerikos Valstijų kelionių krypčių, todėl ši šalis yra aštunta turistų lankoma vieta pasaulyje.

Meksika yra šalis, kupina istorijos, tradicijų, kultūros ir gamtos, tačiau ne tik dėl to Meksika yra turtinga, bet ir dėl šiltų žmonių ir didžiulės įvairovės, kurios skonį galima pajusti kiekvienoje gerai pagamintoje ir apdorotoje kavos pupelėje…

Senovės istorija nuo actekų laikų ir visos turtingos ikikolonizacinės kultūros.

Kolonizacijos ir nepriklausomybės istorija daro Meksiką unikalia šalimi.

13-oji pagal dydį pasaulio valstybė, pasižyminti labai įvairia geografine padėtimi, pasižyminti didele klimato ir ekosistemų įvairove.

4 vieta pasaulyje pagal biologinę įvairovę.

Viena iš pirmaujančių turizmo šalių, ieškančių rojaus paplūdimių, kalnų, dykumų ir stebuklingų miestų.

Meksikos kultūra ir tradicijos atspindi šalies istorijos sudėtingumą, kuris sukūrė unikalų identitetą, Virtuvė, muzika, literatūra, vaizdas tai įrodo.

Meksika taip pat yra modernus miestas, kurį skatina kavos kultūra ir kurio vartojimas kasmet auga.

Veislės

680 981 hektaras kavos auginama 4300 bendruomenių 12-oje Meksikos Respublikos valstijų, kuriose, pasak SAGARPA (Secretaría de Agricultura, Ganadería, Desarrollo Rural, Pesca y Alimentación), vyrauja šiek tiek rūgštūs dirvožemiai. Pagrindinės augintojų valstijos yra Čiapasas, Verakrusas, Puebla ir Oachaka, o pagrindinės veislės – Typica, Caturra, Bourbon, Catuai, Mundo Novo, Garnica, Catimor, Maragogype ir Robusta. Pastaruoju metu kavos sektoriuje dedama daug pastangų, kad būtų įvestos tolerantiškos ir atsparios rūdims veislės, pavyzdžiui, Marsellesa, Costa Rica 95, Colombia, Sarchimor ir kai kurie hibridai, sukurti Prancūzijos CIRAD ir ECOM Group unikalioje klonavimo laboratorijoje Meksikoje.

Čiapaso regionas, kuris tęsiasi iki pat Gvatemalos sienos, yra didžiausias auginimo regionas ir sudaro trečdalį viso derliaus. Verakruso valstijoje daugiausia auginama žemo augumo kavos.

Trumpai apie visą procesą

Nuo spalio iki rugsėjo mėnesio moterys ir vyrai rankomis renka uogas.

Viskas prasideda nuo vyšnių priėmimo, kur nustatoma jų kokybė, kad būtų galima iškrauti ir pradėti šlapio malimo procesą.

Šiame etape labai svarbu įdiegti gerąją praktiką, kad kava būtų švari ir gerai surinkta.

Priklausomai nuo vyšnių kokybės, vyksta du procesai.

1-ojo proceso metu vyšnios depulpuojamos mašinomis, pagamintomis su guma, kad būtų išvengta pupelių lūžimo.

2-asis procesas arba pakartotinis apdorojimas atliekamas depuleriais su geležiniu korpusu.

Yra mašinų, kuriomis galima atskirti prinokusias vyšnias nuo neprinokusių (“žalių”), todėl galima skirstyti procesus ir aukštesnės kokybės vyšnias.

Šis procesas vyksta natūraliai fermentacijos talpyklose, kai išsiskiria odelė, vadinama gleivėmis, likusiomis po vyšnių nuėmimo.

Fermentacijos trukmė gali svyruoti nuo 15 iki 36 valandų, priklausomai nuo vandens PH, temperatūros ir drėgmės vietovėje.

Po fermentacijos kavą reikia nuplauti, kad iš jos išsiskirtų gleivės; paprastai tai daroma didelio slėgio vandeniu. Po to kava perkošiama per sietą, kad būtų sumažintas drėgmės perteklius.

Daugiausia džiovinama nuolatinio srauto “kritimo arba kaskadinėje” džiovykloje, kurią maitina tiesioginės ugnies krosnis. Jos paskirtis – pašalinti paviršinę drėgmę.

Gali būti atliekamas keliais būdais, įskaitant džiovinimą saulėje ir afrikietiškame guolyje. Tačiau labiausiai paplitęs metodas yra būgninės džiovyklos, kuriose oras tiekiamas iš netiesioginės ugnies krosnelės, kai temperatūra ne aukštesnė kaip 70 C.

Rūšiavimas

Prieš pakuojant į maišus gravitaciniais stalais kava rūšiuojama pagal svorį. Paprastai kuo sunkesnės pupelės, tuo geresnės kokybės.

Elektroniniai aparatai naudojami iš žalių kavos pupelių pašalinti spalvą praradusias pupeles.

Pergamentinė kava sandėliuojama baigus džiovinti, kai jos drėgnis yra apie 12 %.

Labai svarbu išvengti bet kokio užteršimo, todėl sandėliai nuolat valomi ir peržiūrimi.

Apie augintojus

Meksikoje su kava susijusioje veikloje dirba apie tris milijonus žmonių, įskaitant 350 000 darbininkų. Kavos gamyboje dalyvauja daugiau kaip 280 000 augintojų. Vyrauja smulkūs ūkiai, 90 % jų yra ne didesni kaip 10 hektarų. Nors kava vis dar yra svarbi žemės ūkio kultūra šalyje, smulkieji ūkininkai dažnai patenka į skurdo ratą, kurį lemia įvairios problemos. Tarp jų – menkos galimybės gauti kreditą, pradelstos skolos už ankstesnius derliaus metus, mažas derlius ir našumas bei techninės pagalbos trūkumas. Neefektyvus transportas ir ryšiai, taip pat prieigos prie perdirbimo įmonių ir būtino finansavimo, reikalingo produkcijai parduoti, trūkumas neleidžia smulkiesiems augintojams didinti savo produkcijos vertės visoje produktyvumo grandinėje ir tapti savarankiškais.

Augalų sodinimas yra kontroliuojamas, o plotas per daugelį metų labai nepadidėjo. Derlius padidėjo dėl to, kad buvo naudojami didelio derlingumo modernūs hibridiniai medžiai; ši savybė būdinga daugumai Centrinės Amerikos šalių.

Eksportas priklauso privatiems vežėjams. Prie JAV sienos esantis Laredo miestas yra pagrindinė JAV prekybos ir pramonės pristatymo vieta. Manoma, kad kavos prieinamumas šiame “centre” yra naudingas buferis JAV rinkai.

Oficialios klasifikacijos tapo visiškai pasenusios, o privatūs eksportuotojai dažnai taiko savo standartus.

JAV specializuoti skrudintojai, taip pat kai kurie Europos skrudintojai perka pagal “Beneficios” pavadinimą. Daugelis iš jų per daugelį metų užsitarnavo savo produkto reputaciją ir gali juo remtis sudarydami sutartis.

Malonu žinoti

Meksikos vyriausybinės institucijos SAGARPA delegatas Manuelis Garsija Korpusas (Manuel Garcia Corpus) sakė, kad vienoje iš Meksikos valstijų bus pradėta įgyvendinti programa, skirta gelbėti kavos sritį, kuri išgyvena krizę dėl rinkoje nustatytų mažų kainų ir daugelio kitų priežasčių. Šią konferenciją taip pat surengė Enrique Peña Nieto, kad išsamiai išdėstytų šios srities reformas. Jie sutarė, kad labai svarbu padėti kavos sektoriui, nes jis generuoja milijardus pesų šalies ekonomikai. galiausiai delegatas teigė, kad su naujomis reformomis padės smulkiesiems ūkininkams ir ūkininkų paramai.

Kavos gamybos grandinė Meksikoje yra viena iš svarbiausių Meksikos žemės ūkio ir pramonės sektoriuje.

Yra 511 672 registruoti augintojai; 499 299 iš jų aktyviai dirba arba yra susiję su kavos ūkiais:

Vyrai: 71,2 proc.

Moterys: 28,7 %.

Korporacijos: 0.1%

Šviežių kavos pupelių galite užsisakyti su Cofmos prekiniu ženklu.

Article Tags:
· · · ·
Article Categories:
Prekės

Comments are closed.