Lie 9, 2022
325 Views
Komentavimas išjungtas įraše Kavos šalis: Bolivija

Kavos šalis: Bolivija

Written by

Bolivija, neturinti išėjimo prie jūros centrinėje Pietų Amerikos dalyje, ribojasi su Brazilija, Paragvajumi, Argentina, Čile ir Peru. Dauguma bolivijos gyventojų gyvena Andų kalnų aukštumose.

Žemumose plyti tankūs Amazonės miškai šiaurės rytuose ir pusiau sausringos pievos pietryčiuose. Bolivijoje gausu naudingųjų iškasenų, kurių pardavimai (daugiausia cinko, alavo, sidabro ir aukso) generuoja pusę eksporto pajamų. Taip pat eksportuojamos gamtinės dujos, mediena ir nedideli kiekiai kavos. Vyrauja natūrinis ūkininkavimas, nors eksportuojamas cukrus, sojos pupelės ir, neoficialiais duomenimis, koka.

Konkrečių statistinių duomenų sunku gauti, nes vyksta kontrabandinė prekyba. Bolivija ribojasi su penkiomis valstybėmis, todėl beveik neįmanoma saugoti skylėtų Bolivijos sienų, o kava lengvai patenka į pietų Peru ir šiaurės Argentiną.

Remiantis registruotų skrudintojų pardavimais, vidaus rinkoje suvartojama apie 60 000 maišų kavos, tačiau ANDEC apskaičiavo, kad dar 40 neoficialių skrudintojų parduoda apie 75 000 maišų kavos. Bolivijos gyventojai pirmenybę teikia “cafe torrado” – kavai, skrudintai su 20-60 % cukraus. Kava skrudinama taip tamsiai, kad puodelyje lieka dėmė. Tirpi kava sudaro 15 % vietos rinkos.

Tik arabica

Stengiantis kontroliuoti kokaino auginimą ir nelegalių jo darinių gamybą, kava buvo įvesta kaip alternatyvi vystymosi programa. Iš pradžių pirmieji kavamedžiai buvo naudojami kaip nuosavybės žymekliai arba keliams tiesti, tačiau šeštajame dešimtmetyje kava tapo pakankamai pelninga, kad būtų galima ne tik patenkinti vietos paklausą, bet ir eksportuoti.

Nuo to laiko kavos gamyba tai didėjo, tai mažėjo, priklausomai nuo kainų pokyčių tarptautinėje rinkoje. Paskutinį kartą gamyba išaugo po 94 m. šalnų Brazilijoje.

95 % produkcijos užaugina smulkūs ūkininkai, kurie naudoja mažai arba visai nenaudoja trąšų ir pesticidų. Šios smulkiųjų augintojų šeimos turi vidutiniškai 10 ha žemės, iš kurių 10-20 % skirta kavai auginti.

Visa kava yra arabica, daugiausia Typica ir Criolla veislės.

Daugiau kaip 90 % Bolivijos kavos užauginama Yungas regione, atogrąžų zonoje La Paso departamente, esančiame šalies vakaruose, kur klimatas palankus, o aukštis virš jūros lygio svyruoja nuo 500 iki 1 600 metrų. Kitos kavos auginimo vietovės yra Kočabambos, Santa Kruso ir Tarijos departamentai, kurie kartu sudaro apie 6 % visos kavos gamybos.

Maždaug 35 % šios teritorijos taip pat skirta kokainui auginti, ir būtent čia UNDCP (Jungtinių Tautų narkotikų kontrolės programa) koordinuoja tarptautines diversifikavimo programas. Kartu su privačia pramone joms pavyko pasiekti, kad kava šiame regione taptų svarbiausia alternatyvia prekine kultūra.

Pagal defektus

Bolivija patvirtino defektų skaičiavimą pagal Kolumbijos modelį.

Yra dvi klasifikacijos: Bolivia Primera Arabica ir Bolivia Extra Arabica.

Praktikoje jos dažnai parduodamos kaip Excelso ir Supremo, kaip ir Kolumbijoje.

Gera žinoti

85 % produkcijos gaunama iš mažų ūkių, kurie kavą perdirba nuosavuose drėgnuose malūnuose (beneficios). Dėl kompetencijos stokos šios kavos kartais būna per daug fermentuotos.

Ūkininkai kavą nuiminėja savo patalpose, tada pristato ją centralizuotiems kooperatyvams arba tarpininkams, kurie bendrauja su eksportuotojais. Dėl vietovės reljefo ir klimato sudėtinga ir brangu gabenti kavą kalnuotais keliais į už 120 km esantį La Pasą. Du iš UNDCP (Jungtinių Tautų narkotikų kontrolės programos) projektų buvo skirti kelių, jungiančių kavos gamybos įmones su pagrindiniu keliu, statybai, kad būtų užtikrintas nuolatinis transportas ir patekimas į rinką. Šiuo metu vykdomi tolesni patobulinimai.

ANDEC, Nacionalinė kavos eksportuotojų asociacija, buvo įsteigta siekiant bendrai reklamuoti Bolivijos kavą užsienio šalyse. Pagrindinis jos tikslas – išlaikyti stabilią gamybos liniją, užtikrinant kavos fizines savybes ir bendrą kokybę. Ji taip pat dalyvavo kuriant sertifikavimo standartus, padedančius sukurti vienodą kavą, ir eksporto standartą, kurio privalo laikytis eksportuotojai. ANDEC sudaro 40 registruotų Bolivijos eksportuotojų, iš kurių maždaug 12 yra aktyvūs. ANDEC taip pat vykdo tam tikrus mokslinius tyrimus ir taikomąją veiklą. Nuo 1990 m. veikia ekspertų kokybės kontrolės laboratorija. Įdarbinti specializuoti agronomai, kurie daug keliauja po kavos auginimo vietoves, konsultuoja ir skatina ūkininkus.

Dėl nesąžiningų kai kurių eksportuotojų verslo sandorių devintajame dešimtmetyje Bolivijos kava buvo laikoma labai rizikinga ir tarptautinėje rinkoje už ją buvo baudžiama. Vis dėlto reputacija ilgainiui pagerėjo.

Sąžiningos prekybos ir sertifikuota kava Bolivijoje įgijo didelę reikšmę. Be šių naujų gamybos būdų vietinė kavos grandinė būtų susidūrusi su rimta krize.

Šviežių kavos pupelių galite užsisakyti su Cofmos prekiniu ženklu.

Article Tags:
· · · ·
Article Categories:
Įdomybės

Comments are closed.