Bal 5, 2022
264 Views
Komentavimas išjungtas įraše Kavos šalis: Zimbabvė

Kavos šalis: Zimbabvė

Written by

Zimbabvę, neturinčią priėjimo prie jūros valstybę Centrinės Afrikos pietuose, sudaro aukštos plokščiakalnės, kurias šiaurėje juosia Zambezės upės slėnis ir Karibos ežeras, o pietuose – Limpopo upė.

Klimato sąlygos dėl aukščio virš jūros lygio yra vidutinio klimato. Dauguma žmonių gyvena centrinėje Zimbabvės dalyje. Eksportui auginamas tabakas, medvilnė, cukrus, arbata, kava ir jautiena, taip pat įvairios naudingosios iškasenos, įskaitant auksą, nikelį, asbestą ir varį. Gamybos sektoriuje gaminama daug įvairių prekių. Turizmas yra pagrindinis užsienio valiutos šaltinis.

Tik arabica

Arabikos kava yra palyginti nauja Zimbabvės kultūra, kurią į Rodeziją, kaip ji tada buvo vadinama, atvežė Mudulio treko nariai, persikėlę į rytinę pasienio teritoriją XIX a. devintajame dešimtmetyje. Tačiau XX a. trečiojo dešimtmečio pradžioje ligos sunaikino daugumą nedidelių plantacijų ir tik 1958 m. kava įsitvirtino šalies žemės ūkyje, kai atvyko keletas šeimų, kurios užsiėmė kavos gamyba Indijoje ir Kenijoje. Šios šeimos apsigyveno Rytų aukštumų rajone ir kartu su kitais kavos pradininkais iki XX a. septintojo dešimtmečio stengėsi įsitvirtinti, mokydamiesi pritaikyti senąją praktiką vietos sąlygoms. Galiausiai jie įrodė, kad šalyje galima auginti aukščiausios kokybės kavą ir gauti gerą ekonominį derlių.

Zimbabvė sukūrė labai intensyvią visiškai drėkinamą arabikos kavos auginimo sistemą, kurios pavyzdžiu seka kaimyninės šalys Malavis ir Zambija. Pagal Zimbabvės metodą medžiai auginami laisvai, mažai genimi arba visai negenėjami, taip sumažinant išlaidas, ir kas septynerius metus atsodinami iš naujo. Dėl jaunatviško medžių gyvybingumo medžiai palyginti neserga ligomis, o mielių kiekis paprastai viršija 5 000 kg iš vieno hektaro plautos tinkamos naudoti kavos.

Pagal skonį

Klasifikaciją pagal ekrano dydį papildo parametras, nurodantis organoleptines savybes: faq (vidutinė kokybė) yra norma, faq “plius” suteikiamas sklypams, pasižymintiems išskirtinai geru likeriu. TŽemų klasių vynuogės skirstomos į TT ONE ir TT TWO. TT ONE taurė švari, pasižymi lengvu rūgštingumu ir kūnu. TT TWO negarantuojama 100 % švari taurė.

Kavos augintojų asociacija

1961 m. saujelė įžvalgių augintojų įkūrė Kavos augintojų asociaciją. 1972 m. vyriausybės buvo paprašyta investuoti į kavos perdirbimo gamyklą. Mainais į tai Grūdų prekybos valdyba (GMB), kuri priklausė vyriausybės Žemės ūkio rinkodaros tarnybai, įgijo visišką atsakomybę už finansavimą, perdirbimą, rinkodarą ir eksportą. Tuo metu kava tapo vyriausybės kontroliuojamu produktu. Šiuo laikotarpiu, nors ir kentėjo nuo prekybos sankcijų (vėliau, po nepriklausomybės paskelbimo, 1980 m. jos buvo panaikintos), maždaug iki 1981 m. pagrindinis (oficialus) kavos eksportas išliko į Pietų Afriką. Dalis derliaus paslaptingai pateko į kitus užsienio sandėlius.

Šiuo laikotarpiu buvo nustatyti šiek tiek paslaptingi “kodai” visoms kavos rūšims, kurie vėliau pasirodė esantys gana išskirtinė, bet nepraktiška rinkodaros priemonė. Šis dvidešimties metų laikotarpis buvo Zimbabvės kavos, kokią ją pažįstame, paauglystė.

Iškovojusi nepriklausomybę ir panaikinusi prekybos sankcijas, Zimbabvė tapo ICO nare ir jai, kaip ir kitoms šalims narėms gamintojoms, buvo skirta eksporto kvota. Tai paskatino GMB priimti sprendimą nebeprekiauti savo kava tik uždarais kanalais. Kavos pardavimas dažniausiai buvo organizuojamas kas savaitę rengiamuose atviruose konkursuose. GMB telegrafu pirkėjams iš viso pasaulio siūlydavo kavą, už kurią reikėdavo pateikti pasiūlymą per tam tikrą laiką. Iš esmės tai buvo laisva aukcionų sistema, neužtikrinanti pirkėjui nuolatinio tiekimo. Tačiau ši sistema suteikė “atviros knygos” požiūrį į rinkodarą, kuris vyriausybės agentūrai buvo svarbus.

Greitai paaiškėjo šios sistemos trūkumai ir jos neefektyvumas tinkamai parduodant Zimbabvės kavą, o 1992 m. augintojų nusivylimas pasiekė kritinį tašką. Jų dėka GMB suprato, kad tokios specializuotos prekės rinkodarą ir finansavimą geriau tvarkytų “kavos žmonės”, tačiau dėl galiojančių teisės aktų apribojimų buvo sunku įgyvendinti šiuos pokyčius. Galiausiai 1993 m., vyriausybei įsipareigojus decentralizuoti žemės ūkio sektorių, kavos augintojams pagaliau buvo sudarytos sąlygos perimti savo derliaus kontrolę ir konkursų sistema išnyko. Prasidėjo aktyvios rinkodaros era, ir kiekvienas kavos augintojas ir ūkininkas dabar galėjo laisvai prekiauti savo kava savo nuožiūra.

Šiandien Zimbabvėje kavai auginti skirta apie 9 500 hektarų, 130 registruotų komercinių ūkininkų ir 1600 smulkių ūkių. Didžioji dalis pasėlių (80 %) auginama Čipinge rajone, 1 200 m aukštyje virš jūros lygio. Dauguma augintojų augina SL28 veislės kavą ir nedidelį kiekį Caturra kavos. Vidutinis derlius šalyje yra apie dvi tonos iš hektaro, nors kai kurie komerciniai ūkininkai pasiekia gerokai didesnį derlių – 4-6 tonas iš hektaro.

Šviežių kavos pupelių galite užsisakyti su Cofmos prekiniu ženklu.

Article Tags:
· · ·
Article Categories:
Prekės

Comments are closed.