Gru 22, 2022
49 Views
Komentavimas išjungtas įraše Baltažiedė notrelė dar vadinama baltąja dilgėle

Baltažiedė notrelė dar vadinama baltąja dilgėle

Written by

Baltažiedė notrelė (Lamium Album), dar vadinama baltąja dilgėle arba notrelle, dažnai sutinkama krūmynuose arba pakelėse. Žmonės žolę ir žiedus naudojo kraujavimui stabdyti, o šaknų preparatus – nervams raminti, nemigai gydyti ir dantų skausmui malšinti.

Nuskynę šviežią, pavasarinę Notre Dame žolę, galite pasigaminti skanių, tonizuojančių ir vitaminingų salotų. Nerekomenduojama, jei kraujospūdis žemas.

Vaistinės baltažiedė notrelė savybės Žmonės baltažiedė notrelė žiedus, žoles ir šaknis naudojo vaistams. Augale esančios medžiagos slopina šlapimo takų uždegimą, lengvina atsikosėjimą, gerina širdies veiklą, ramina skrandžio ir galvos skausmus, mažina karščiavimą, stiprina ir tonizuoja organizmą, naikina bakterijas.

Žiedų užpilas padeda sergant bronchitu, o ištrauka stiprina gimdos raumenų susitraukimus. Jis plačiai vartojamas kaip kraują skystinanti priemonė, ypač esant kraujavimui iš plaučių ar gimdos. Tinka kraujuojantiems hemorojiniams mazgams gydyti.

Spirituota augalo šaknų ištrauka liaudyje buvo vartojama nuo dantų skausmo ir nemigos. Notre Dame žieduose yra gleivių, rauginių medžiagų, saponinų, 0,05 % eterinio aliejaus, nedidelis kiekis alkaloidų, 720 mg vitamino C, flavonoidų, cholino, histamino ir tiramino. Lapuose yra gleivių, rauginių medžiagų, saponinų, eterinio aliejaus, 560 mg % vitamino C, iki 15 mg % karotino.

Rinkimas ir laikymas Vaistinei žaliavai rinkti renkamas visas augalas arba kartais atskiros jo dalys. Baltažiedė notrelė žiedai paprastai renkami džiovinimui. Notre Dame žydi nuo gegužės iki spalio mėn. Giedrą dieną žiedai renkami sveiki, nesulaužyti ir skinami rankomis nuo taurėlapio taurelės. Surinkta žaliava džiovinama plonu sluoksniu pavėsyje. Išdžiovinti žiedai turi būti balti arba baltai gelsvi, silpno kvapo ir saldaus skonio.

Naudojimas maistui Jauni lapai valgomi švieži arba virti. Jie taip pat naudojami salotoms. Baltažiedė yra geras vitamino A šaltinis. Iš išspaustų sulčių gaminamas energijos suteikiantis gėrimas, o iš džiovintos žolės gaminami naminiai saldumynai.

Ši žolė Lietuvoje labai paplitusi. Auga kaip piktžolė pamiškėse, pakelėse, krūmynuose ir soduose. Paruošimas. Vaistams vartojami visiškai pražydę, bet nesudžiūvę sveiki žiedai (Lamii albi flos) ir žolė (Lamii albi herba). Žiedai skinami saulėtą dieną (birželio-rugpjūčio mėn.), pirštais atlaužiant keletą žiedkočių. Žolė nupjaunama žydėjimo pradžioje. Žaliava džiovinama ne aukštesnėje kaip 25 °C temperatūroje gerai vėdinamoje ir nuo saulės apsaugotoje patalpoje. Tinka naudoti 1 metus.

Naudojimas. Baltažiedės notrelės žiedų nuoviras vartojamas sergant plaučių ir gimdos ligomis, hemorojiniu kraujavimu, kojų venų varikoze, cistitu, uretritu, nefritu, pielitu, egzema, dilgėline, dizenterija, dizenterija, viduriavimu, kvėpavimo takų kataru ir maliarija, taip pat skrandžio skausmams malšinti, karščiavimui mažinti, širdies veiklai gerinti, nervų sistemai raminti ir kraujavimui stabdyti. Žiedų ekstraktas stiprina gimdos raumenų susitraukimus.

Baltažiedė notrelė žiedai sukaupia nemažai nektaro, kuris prieinamas tik ilgesnį “liežuvį” turintiems vabzdžiams, pavyzdžiui, kamanėms. Jei kamanė dar nėra aplankiusi žiedo, galite jį nuskinti ir įsidėti į burną, kad pajustumėte saldų nektaro skonį.

Article Categories:
Augalai

Comments are closed.