Pagrindinis prieskonių pranašumas yra gausus antioksidantų kiekis, kuris veiksmingai neutralizuoja žalingą laisvųjų radikalų, kurie, kaip žinoma, sukelia oksidacinį stresą, poveikį organizme. Oksidacinis stresas, sukeliantis daugybę sveikatos komplikacijų, sumažinamas vartojant prieskonius.
Veiksmingiausia priemonė atjauninimui ir atjauninimui.
Lauro lapai turi daug naudos sveikatai, pavyzdžiui, gerina virškinimo funkciją, gerina širdies ir kraujagyslių sveikatą, žadina apetitą, palengvina artrito ir odos ligų simptomus. Be to, jie turi diuretikų ir dezinfekuojančių savybių. Įkvėpti lauro lapų eterinio aliejaus rekomenduojama sergant kvėpavimo takų infekcijomis, ypač tomis, kurios kelia didelių problemų. Be to, lauro lapų aliejus pripažįstamas kaip veiksminga priemonė nuo šienligės. Tačiau svarbu pažymėti, kad lauro lapų naudojimas nėštumo metu yra griežtai draudžiamas.
Krienai, stiprus virškinimo liaukų sekrecijos stimuliatorius, pasižymi ryškiomis diuretinėmis savybėmis ir yra naudojami gydant įvairias ligas, tokias kaip šlapimo takų uždegimas, akmenligė, cistitas, podagra ir reumatas. Švieži krienų kompresai taip pat naudojami nušalusioms kūno vietoms, veido neuralgijai ir reumatiniams negalavimams palengvinti.
Imbieras pasižymi nuostabiomis savybėmis, kurios veiksmingai malšina pykinimą, nepaisant jo pagrindinės priežasties. Be to, jis padeda sušvelninti sekinantį migrenos priepuolių ir artrito simptomų poveikį, taip pat stiprina organizmo imuninę sistemą. Pažymėtina, kad imbieras susilaukė pripažinimo kaip stipri priemonė peršalimui ir kosuliui palengvinti, atgaivina organizmo gynybinius mechanizmus. Be to, japonai jau seniai tikėjo, kad imbieras yra išskirtinė priemonė kovojant su kirmėlių užkrėtimu.
Šafranas turi savybę sustiprinti serotonino – hormono, siejamo su laime – gamybą, taip darydamas psichotropinį poveikį, kuris malšina skausmą ir depresiją. Be to, gerina virškinimą, skatina sveikesnę veido spalvą, detoksikuoja limfinę sistemą, inkstus ir kepenis, malšina traukulius, šalina iš kraujagyslių užsistovėjusį kraują, didina potenciją.
Nustatyta, kad reguliarus cinamono įtraukimas į savo mitybą veiksmingai mažina cukraus kiekį kraujyje ir žalingo cholesterolio kiekį. Be to, jis padeda reguliuoti arterinį kraujospūdį ir turi antimikrobinių savybių, todėl prailgina maisto produktų galiojimo laiką, kai jie naudojami namuose.
Gvazdikėlių aliejus, garsėjantis savo stipriomis antiseptinėmis savybėmis, itin rekomenduojamas aromaterapijai ūmių virusinių kvėpavimo takų epidemijų metu. Be to, žinoma, kad gvazdikėliai malšina dantų skausmą ir palengvina kvėpavimo takus sergant kvėpavimo takų ligomis.
Kiekviena bėda turi savo unikalų prieskonį.
Ciberžolė ir cinamonas pasižymi didžiausiu cholesterolio kiekį mažinančių medžiagų kiekiu.
Imbieras, gvazdikėliai ir cinamonas pasižymi išskirtiniu veiksmingumu gydant peršalimą. Šie prieskoniai pasižymi nuostabiomis savybėmis, kurios stimuliuoja ir pagyvina organizmą, stiprina jo natūralius gynybinius mechanizmus ir gerina kraujotaką, todėl pagreitina sveikimo procesą.
Aštrių užkandžių vartojimas kaip pirmtakas pietums gali padėti numesti svorio, nes jie gali slopinti apetitą ir sukelti sotumo jausmą. Šis poveikis siejamas su kapsaicino, junginio, esančio šiuose užkandžiuose, buvimu, kuris ne tik sumažina suvartojamo maisto kiekį, bet ir 23 proc. padidina energijos sąnaudas bei trukdo formuotis riebalinėms ląstelėms.
Šafranas turi savybę reguliuoti hormonų pusiausvyrą ir daryti teigiamą poveikį moterų reprodukcinei sistemai. Pažymėtina, kad buvo užfiksuoti atvejai, kai 2–3 džiovintų krokuso augalų stigmų suvartojimas per dieną pasirodė esąs veiksmingas atkuriant menstruacinį ciklą po ankstyvos menopauzės.
Daugybė prieskonių dėl savo išskirtinių savybių gali būti priskiriami afrodiziakams. Pažymėtinas pavyzdys yra muskato riešutas, kuris nėra priskiriamas vien tik moteriškoms savybėms, o bazilikas yra pripažintas vyrišku prieskoniu dėl jam būdingų savybių, skatinančių endokrininių liaukų veiklą. Be to, vanilėje esantys lakieji fermentai daro įtaką centrinei nervų sistemai.