Vas 4, 2024
30 Views
Komentavimas išjungtas įraše Pietų Amerika yra pradinė pomidorų tėvynė

Pietų Amerika yra pradinė pomidorų tėvynė

Written by

Nepaisant to, kad pomidorus galima įsigyti ištisus metus, patys skaniausi yra tie, kurie bręsta mūsų pačių soduose ir šiltnamiuose. Šiuo metu tinkamas metas pasimėgauti jų vartojimu iki galo.

XVII amžiuje pomidorai atsidūrė Viduržemio jūros regiono virtuvėje, ypač išpopuliarėjo tarp ispanų. Tačiau tik XVIII amžiuje įvairiose Europos šalyse pomidorai pradėti auginti dėl savo valgomųjų savybių, nes anksčiau jie buvo laikomi tik dekoratyviniais augalais. Šiuo metu pasaulis gali pasigirti įspūdingu maždaug 7500 pomidorų veislių asortimentu.

Pietų Amerika yra pradinė pomidorų tėvynė, kur pirmieji auginami šių vaisių variantai buvo maži ir geltoni, primenantys šiuolaikinius vyšninius pomidorus. Šių pomidorų atvežimas į Europą gali būti siejamas su Kristupu Kolumbu arba Hernanu Kortesu, nors istoriniai įrašai dar turi galutinai nustatyti tikrąjį geradarį. Pirmieji rašytiniai pomidorų paminėjimai Europos šaltiniuose datuojami 1544 m.

Mėsai ir uogienei

Kita vertus, prinokę pomidorai yra universalūs, kai naudojami kulinarijoje. Jie spaudžiami dėl sulčių, naudojami padažams ir marinatams gaminti, dedami į sriubas, salotas, troškinius ir netgi naudojami kaip pagrindinis picų ingredientas. Be to, aštrus pomidorų skonis puikiai papildo mėsos patiekalus, nesvarbu, ar jie naudojami kaip marinatas, padažas ar garnyras. Pomidorai plačiai laikomi viena iš labiausiai paplitusių daržovių visame pasaulyje, vartojami įvairiomis formomis, pavyzdžiui, žalios, marinuotos ir perdirbtos.

Neprinokę (žali) pomidorai, kuriuos galima konservuoti, kepti ir aptepti kukurūzų duona, taip pat naudojami skaniems padažams gaminti. Tačiau labai svarbu vengti vartoti šviežius neprinokusius pomidorus, nes juose yra potencialiai žalingo solanino. Šio toksino nurijimas gali sukelti tokius simptomus kaip silpnumas, pykinimas, galvos skausmas ir net dusulys. Pomidorų tėvynėje Pietų Amerikoje įprasta šias daržoves virti kartu su pipirais, kukurūzais ir druska. Be to, galimybė gaminti pomidorų uogienę dar labiau parodo nepaprastą šio ingrediento universalumą.

Naudingos daržovės

Pomidorų vaisiuose yra daug naudingų komponentų, įskaitant baltymus, angliavandenius (tokius kaip krakmolas, cukrus ir skaidulos), pektinus, organines medžiagas, karotinoidus, retą vitaminą K, B grupės vitaminus ir įvairius mineralus (pvz., kalcio, magnio, geležis, fosforas, silicis ir jodas). Nustatyta, kad jų vartojimas dėl didelio geležies kiekio turi teigiamą poveikį širdies ir kraujagyslių sveikatai, ypač žmonėms, sergantiems išemine širdies liga, krūtinės angina ir hipertenzija.

Pomidoruose esantys junginiai padeda reguliuoti medžiagų apykaitą, skatina inkstų ir žarnyno veiklą, mažina kraujospūdį ir cholesterolio kiekį. Pažymėtina, kad likopeno gausa pomidoruose apsaugo nuo žalingų laisvųjų radikalų, piktybinių navikų ir DNR mutacijų. Siekiant užtikrinti optimalų likopeno pasisavinimą, pomidorus patartina vartoti su riebalais, pavyzdžiui, aliejumi. Be to, pomidoruose esančios skaidulos gerina virškinimą ir skatina skrandžio sulčių sekreciją, o žievelė palengvina žarnyno peristaltiką ir mažina vidurių užkietėjimą. Asmenims, kurių skrandžio sulčių rūgštingumas yra sumažėjęs, gali būti naudinga įtraukti pomidorus į savo mitybą, nes šios daržovės taip pat skatina apetitą dėl citrinos ir obuolių rūgšties.

Be to, pomidorai stiprina imuninę sistemą, o fitoncidai ir vitaminas C pasižymi antibakterinėmis savybėmis ir padeda apsisaugoti nuo virusinių infekcijų. Be to, pomidorai padeda pašalinti iš organizmo atliekas ir toksinus. Rūkantiems ir neseniai buvusiems rūkaliams ypač patariama į savo racioną įtraukti pomidorus, nes chlorogeninės ir linolo rūgštys prisideda prie nikotino dervų skaidymo ir pašalinimo, taip pat tamsių apnašų pašalinimo iš plaučių. Tačiau verta paminėti, kad asmenys, turintys virškinimo sutrikimų ir padidėjusį skrandžio sulčių rūgštingumą, turėtų būti atsargūs vartodami pomidorus. Konservuotus pomidorus saikingai turėtų vartoti tie, kurie serga širdies ir kraujagyslių ligomis, o asmenys, kurių kraujyje yra padidėjęs šlapimo rūgšties kiekis, pvz., sergantys reumatoidiniu artritu, poliartritu ir podagra, turėtų vengti besaikio šių daržovių vartojimo.

Kiekvienam skoniui

Kiekvienas žmogus turi savo mėgstamas pomidorų veisles, kai kurie mėgsta mažus vyšninius pomidorus, o kiti renkasi didesnes jaučio širdeles, kurios gali sverti daugiau nei 500 g. Šiuose dideliuose pomidoruose yra nedaug sėklų, mažai sulčių, o minkštimas yra sultingas, aromatingas ir puikaus skonio. Kita vertus, slyviniai pomidorai ypač tinka įvairiems padažams gaminti. Prinokęs ir minkštas padažas tampa natūraliai saldus, todėl nereikia papildomo cukraus. Nors slyvinių pomidorų odelė būna storesnė nei stambesnių pomidorų, nuplikyta ji lengvai nusilupa. Be to, vyšniniai pomidorai pasižymi išskirtiniu saldumu ir išlaiko savo kokybę transportavimo metu, todėl jie yra populiarus pasirinkimas net šaltesniu metų laiku, kai gaunami iš šiltesnių regionų, tokių kaip Izraelis ir Afrika.

Įdomūs faktai apie pomidorus

• Ilgą laiką pomidorai buvo laikomi nevalgomais ir net nuodingais. Europos sodininkai juos augino kaip egzotiškus dekoratyvinius augalus. Prancūzijoje jie buvo sodinami aplink paviljonus. XVI amžiaus olandų knygose pomidorai minimi kaip Antverpeno sodų puošmena. Anglijoje pomidorai buvo auginami šiltnamiuose.
• Maksimalus – 16 proc. – Visi pasaulio pomidorai auginami Kinijoje.
• Pomidorų negalima laikyti šaldytuve. Esant žemai temperatūrai, gerosios pomidorų savybės susilpnėja. Geriausia vieta pomidorams – tamsi, gerai vėdinama ir vėsi patalpa.
• Pomidoras susideda iš 95 procentų vandens, tačiau ši daržovė optimaliai aprūpina organizmą vitaminais ir mikroelementais.
• Pomidorai naudojami grožio pramonėje. Jų aliejus naudojamas natūraliai kosmetikai gaminti. Pomidorų ir jų lapų kvapai naudojami parfumerijos gaminių gamyboje.

Labai naudinga!

Jei susiduriate su veido bėrimais, furunkulioze, egzema ar tiesiog siekiate atgaivinti odą, apsvarstykite galimybę sukurti naminę pomidorų ir avižinių dribsnių kaukę. Norėdami pagaminti šią kaukę, jums reikės prinokusio pomidoro, šaukšto avižinių dribsnių ir šaukšto citrinos sulčių. Naudodami elektrinį trintuvą kruopščiai sumalkite pomidorus ir avižinius dribsnius, tada įpilkite citrinos sulčių ir gerai išmaišykite ingredientus. Gautu mišiniu užtepkite veidą, palikite maždaug 15 minučių, tada nuplaukite vandeniu. Be to, šį mišinį taip pat galima tepti ant plaukų šaknų, nes buvo įrodyta, kad jis skatina plaukų augimą, kai palaikomas 3–4 minutes.

Article Categories:
Įdomybės

Comments are closed.